Blagovno zanamko Cointreau sta v Angersu v Franciji leta 1849 ustanovila brata Eduard-Jean in Adolphe Cointreau. Brata Cointreau sta svoje življenje na začetku posvečala ustvarjanju visoko kakovostnih likerjev, nato pa sta se odločila svoj trud in znanje usmeriti le v najboljše. Posvetila sta se likerju Cointreau , ki je sčasoma postal ponos celotne Francije.
V drugi polovici 19. stoletja je Edouard Cointreau ustvaril »Triple Sec«, novo znamko pomarančnega likerja, ki je vseboval trikrat (Triple) višjo koncentracijo aromatičnih olj pomaranče in je bil bolj suh (sec) od likerja Curacao, ki je bil že takrat zelo priljubljen.
Takoj, ko je bil izdelek nared, pa se je pojavila težava pri njegovem imenu, saj francoski zakon ni dovoljeval uporabe dveh besed splošne rabe. Zaradi uspeha novega likerja in nemoči pri zaščiti njegovega imena, so številni proizvajalci povzeli njegovo formulo in celo ime, ki je sčasoma postalo generično. Podjetje Cointreau je zato opustilo uporabo imena »Triple Sec« in na steklenice zapisalo le »Cointreau«. Cointreau vsebuje edinstveno mešanico izvlečkov sladko-grenkih skrbno maceriranih lupin pomaranče, ki jih destilirajo in centrifugirajo ter tako ustvarijo popoln in kristalno čist pomarančni liker.
Podrobni recept za pripravo Cointreauja je skrbno varovana skrivnost, ki likerju zagotavlja edinstveno organoleptično ravnovesje katerega je Cointreau najbolj aromatičen pomarančni liker, saj vsebuje največ aromatičnih olj pomaranče, je najmanj sladek in hkrati najbolj svež pomarančni liker, saj ima najvišjo vsebnost citronskih molekul, ki mu dajejo energično noto in svežino.